Založ si blog

Časť -„2“-ako pred rokom-89 a po roku-89!

Je nutné pre naše mladé ratolesti a hlavne mládež tiež aj po pravde oboznámiť dejiny ,čo sme zažili a ako sme žili ,my v socializme.

PREDTYM :

každá rodina mladá dostala bez  lietania po úradoch , na základe -sobášneho listu právo na štartovnú pôžičku -mladomanželskú-30.000kčs !

treba podotknúť ,že ste si mohli za tú sumu zariadiť -obývačku,spotrebiče,lustre, spálňu,nábytok ako postielka a pod.,-

ozaj viete ,že za automatickú pračku z Popradu sme dali vtedy -3.400kčs,za farebný televízor -COLORUNIVERSAL -sme dali vtedy -6.900kčs, bolo to v roku 1978.

spáľna nás vyšla na -10.500kčs ,nakoľko som chcela -koženkovú modernú bielo-červenú?sedačku za -3.500kčs cyklamenová, no radosť si pomyslieť na tento čas hoci z nostalgiou .

-pri narodení dieťaťa sa dostalo 2.000kčs + odpis z mladomanželskej pôžičky po 1roku dieťaťa dožitého-2.000kčs-čiže dieťa vám dopomohlo na začiatku mladej rodine dosť v zariadovaní bytu.-

– teraz práve ten byt -ak ste neboli bohatými a uznali a dali vás do poradovníka ,tak ste dostali -štátny byt -nie po 10rokoch ,nie po 5 rokoch ,no my sme konkrétne presne na výročie 1 roka syna si šli pre kľúče od bytu ,nášho prvého .

– manžel pracoval v obchode a ja na materskej , platby za byt všetko bolo na jednom SIPO -byt+elektrina+plyn+telefon=za 3izbový byt -509kčs ,ešte tie bloky mám nuž stará škola ,odkladania pre pána náhodu.

-pevná linka bola ozaj niečo , ktorou ste mohli prekecať ako ste chceli s kamoškami aj rodičmi -suma hovoru bola v meste -1kčs !-mimo mesta už -2kčs za minútu a do zahraničia neviem presne .

potraviny -cukor-7,30kčs,mlieko plnotučné -2kčs, múka -0,80kčs, soľ -0,20kčs, bryndza kilo -30kčs,zemiaky-0,60kilo, –

v drogérii ste sa mohli deti vyšantiť a vyparádiť od výmyslu sveta za ozaj -babku-

do kina sme chodili za -1 kčs , dospeláci na Angeliku za 5kčs,

skrátka ,aj ked doniesol výplatu manžel 1.900kčs ,verte aj auto sme uživili a to ešte som nenapísala ,že benzín stál -4kčs,-liter-

-čiže na materskej bez príspevku po 6 mesiacoch dieťaťa ,sme mali -auto,byt, zariadené, ladničku,práčku,robot ETA, mixer aj na kávu mletie, nábytok v celom byte .-

pôžička bola tá -mladomanželská a tie splátky boli mesačne -300kčs.-

je pravda ,že moja slobodná sestra ktorá mala príjem ako vedúca dosť veľký -tak si zakúpila -družstevný byt ,totiž na štátny nárok nemala !!!

TERAZ:

čo dostanú tí naši mladí do začiatku -viem ,že maximum mzdu majú okolo 250-390eur ,podotýkam normálny zamestnaný občania.-

presne a za akú mzdu pracujú ,stačí im jeden príjem na všetko aj na benzín do auta a výlety s rodinou ?-neviem-?

majú za dajme tomu nie -30.000kčs -no za -30.000eura nový byt a môžu ho ešte aj z tých peňazí si zariadiť ?-

každá mladá rodina si dovolí mať -všetku potrebnú elektroniku do bytu aj zariadenie ?

má možnosť zakúpiť -smotanového miláčika dieťaťu za 0,05centa ?bánan za kilo -za 0,54centa , a dosť…

Aj dnes by mohlo byť lepšie no väčšinu bohatstva majú v rukách jednotlivci a to je záhuba potom ,pre tie mladé rodiny aj občanov ,že oni nemajú na nič vo svojom súkromí a v živote!

Dovolte mi jednú narážku ,nič v zlom a verte ani nič nezmením s týmto následovným –

predstavme si občania -že všetci bohatší viac ako -450.000eura ,by celé zvyšky museli zo zákona dať ľudom práce ,čiže všetkým na ich dôstojné životy , nuž poviem vám to by sme predbehli aj USA a všetky štáty západnej EU!

Je to v závere -FIKCIA moja no verte ,že nie od veci !!!

 

Nepriateľ- môjho nepriateľa, je môj Priateľ ! : -)))

21.05.2015

Takto sme sa všetci dobrovolne dali prevychovať. Nie,vôbec to nie je vina ani jedného politika a ani jednej strany u nás. Skrátka,dostali nás na lepší život a vždy vedia vyriešiť aj dlhodobý problém,ak sa to týka nás a ich -nepriateľa. Dlhodobé problémy,vyriešia. Sme šťastní a vôbec nás už nezaujíma a ostanem ešte vôbec -človekom ? Ak,by sme ozaj sa začítali v [...]

Sme, ešte ĽUDIA ?

08.05.2015

Čo sa to vlastne s nami stalo ? Čo vlastne žijeme ? O čom sú naše životné ciele a vôbec život náš ? Vieme sa ešte rozpamätať na roky minulé a ako sa žilo medzi nami občanmi aj ked bola doba aká bola ? Pamätáme sa ,že sme boli ku sebe ohľaduplnejší a vedeli sme pochopiť bez posmeškov a narážok toho druhého ,čo mal problém ? Sme vôbec ešte ľudia alebo už len [...]

Stačí jedna funkcia a opozícia je v rozklade.

07.05.2015

V našej opozícii to vie vydržať vždy len dovtedy dokiaľ sa nejedná o voľnú funkciu. Aj tentokrát nesklamala nás občanov, ešte sa ani nevolí a už jedná z najsilnejších opozičných strán si postavila svojho koňa pána K.Mitríka a vôbec jej nevadí že ostatné strany v opozícii majú iného a tiež kvalitného kandidáta na šéfa NKU. Preto sa vždy pýtam bolo by nám [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 72986x
Priemerná čítanosť článkov: 2517x

Autor blogu

Kategórie