Založ si blog

Časť -„2“-ako pred rokom-89 a po roku-89!

Je nutné pre naše mladé ratolesti a hlavne mládež tiež aj po pravde oboznámiť dejiny ,čo sme zažili a ako sme žili ,my v socializme.

PREDTYM :

každá rodina mladá dostala bez  lietania po úradoch , na základe -sobášneho listu právo na štartovnú pôžičku -mladomanželskú-30.000kčs !

treba podotknúť ,že ste si mohli za tú sumu zariadiť -obývačku,spotrebiče,lustre, spálňu,nábytok ako postielka a pod.,-

ozaj viete ,že za automatickú pračku z Popradu sme dali vtedy -3.400kčs,za farebný televízor -COLORUNIVERSAL -sme dali vtedy -6.900kčs, bolo to v roku 1978.

spáľna nás vyšla na -10.500kčs ,nakoľko som chcela -koženkovú modernú bielo-červenú?sedačku za -3.500kčs cyklamenová, no radosť si pomyslieť na tento čas hoci z nostalgiou .

-pri narodení dieťaťa sa dostalo 2.000kčs + odpis z mladomanželskej pôžičky po 1roku dieťaťa dožitého-2.000kčs-čiže dieťa vám dopomohlo na začiatku mladej rodine dosť v zariadovaní bytu.-

– teraz práve ten byt -ak ste neboli bohatými a uznali a dali vás do poradovníka ,tak ste dostali -štátny byt -nie po 10rokoch ,nie po 5 rokoch ,no my sme konkrétne presne na výročie 1 roka syna si šli pre kľúče od bytu ,nášho prvého .

– manžel pracoval v obchode a ja na materskej , platby za byt všetko bolo na jednom SIPO -byt+elektrina+plyn+telefon=za 3izbový byt -509kčs ,ešte tie bloky mám nuž stará škola ,odkladania pre pána náhodu.

-pevná linka bola ozaj niečo , ktorou ste mohli prekecať ako ste chceli s kamoškami aj rodičmi -suma hovoru bola v meste -1kčs !-mimo mesta už -2kčs za minútu a do zahraničia neviem presne .

potraviny -cukor-7,30kčs,mlieko plnotučné -2kčs, múka -0,80kčs, soľ -0,20kčs, bryndza kilo -30kčs,zemiaky-0,60kilo, –

v drogérii ste sa mohli deti vyšantiť a vyparádiť od výmyslu sveta za ozaj -babku-

do kina sme chodili za -1 kčs , dospeláci na Angeliku za 5kčs,

skrátka ,aj ked doniesol výplatu manžel 1.900kčs ,verte aj auto sme uživili a to ešte som nenapísala ,že benzín stál -4kčs,-liter-

-čiže na materskej bez príspevku po 6 mesiacoch dieťaťa ,sme mali -auto,byt, zariadené, ladničku,práčku,robot ETA, mixer aj na kávu mletie, nábytok v celom byte .-

pôžička bola tá -mladomanželská a tie splátky boli mesačne -300kčs.-

je pravda ,že moja slobodná sestra ktorá mala príjem ako vedúca dosť veľký -tak si zakúpila -družstevný byt ,totiž na štátny nárok nemala !!!

TERAZ:

čo dostanú tí naši mladí do začiatku -viem ,že maximum mzdu majú okolo 250-390eur ,podotýkam normálny zamestnaný občania.-

presne a za akú mzdu pracujú ,stačí im jeden príjem na všetko aj na benzín do auta a výlety s rodinou ?-neviem-?

majú za dajme tomu nie -30.000kčs -no za -30.000eura nový byt a môžu ho ešte aj z tých peňazí si zariadiť ?-

každá mladá rodina si dovolí mať -všetku potrebnú elektroniku do bytu aj zariadenie ?

má možnosť zakúpiť -smotanového miláčika dieťaťu za 0,05centa ?bánan za kilo -za 0,54centa , a dosť…

Aj dnes by mohlo byť lepšie no väčšinu bohatstva majú v rukách jednotlivci a to je záhuba potom ,pre tie mladé rodiny aj občanov ,že oni nemajú na nič vo svojom súkromí a v živote!

Dovolte mi jednú narážku ,nič v zlom a verte ani nič nezmením s týmto následovným –

predstavme si občania -že všetci bohatší viac ako -450.000eura ,by celé zvyšky museli zo zákona dať ľudom práce ,čiže všetkým na ich dôstojné životy , nuž poviem vám to by sme predbehli aj USA a všetky štáty západnej EU!

Je to v závere -FIKCIA moja no verte ,že nie od veci !!!

 

Nepriateľ- môjho nepriateľa, je môj Priateľ ! : -)))

21.05.2015

Takto sme sa všetci dobrovolne dali prevychovať. Nie,vôbec to nie je vina ani jedného politika a ani jednej strany u nás. Skrátka,dostali nás na lepší život a vždy vedia vyriešiť aj dlhodobý problém,ak sa to týka nás a ich -nepriateľa. Dlhodobé problémy,vyriešia. Sme šťastní a vôbec nás už nezaujíma a ostanem ešte vôbec -človekom ? Ak,by sme ozaj sa začítali v [...]

Sme, ešte ĽUDIA ?

08.05.2015

Čo sa to vlastne s nami stalo ? Čo vlastne žijeme ? O čom sú naše životné ciele a vôbec život náš ? Vieme sa ešte rozpamätať na roky minulé a ako sa žilo medzi nami občanmi aj ked bola doba aká bola ? Pamätáme sa ,že sme boli ku sebe ohľaduplnejší a vedeli sme pochopiť bez posmeškov a narážok toho druhého ,čo mal problém ? Sme vôbec ešte ľudia alebo už len [...]

Stačí jedna funkcia a opozícia je v rozklade.

07.05.2015

V našej opozícii to vie vydržať vždy len dovtedy dokiaľ sa nejedná o voľnú funkciu. Aj tentokrát nesklamala nás občanov, ešte sa ani nevolí a už jedná z najsilnejších opozičných strán si postavila svojho koňa pána K.Mitríka a vôbec jej nevadí že ostatné strany v opozícii majú iného a tiež kvalitného kandidáta na šéfa NKU. Preto sa vždy pýtam bolo by nám [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 73088x
Priemerná čítanosť článkov: 2520x

Autor blogu

Kategórie